2017. feb 16.

Egy tuti fehérjedús, szénhidrátszegény müzlirecept!

írta: Műzlimester
Egy tuti fehérjedús, szénhidrátszegény müzlirecept!

Évelején mindenki fogyókúrázik, előkerülnek a szénhidrátcsökkentett, fehérjedús receptek, illetve az edzőruhák. A müzli kategóriát a fitnesz életmód hívei gyakran kerülik, mondván rengeteg cukrot és szénhidrátot tartalmaz. De ennek nem kell így lennie, ha otthon állítunk össze egy natúr változatot, akkor nagyon jól lecsökkenthetjük a szénhidráttartalmát a keveréknek.

lowcarb.jpg

A zabpehely és általában a különböző  gabonapelyhek alapból magas szénhidráttartalommal bírnak, ha egy igazán fogyókúrás müzliváltozatra vágyunk, akkor helyettesítsük őket szójapehellyel. 100 grammban csupán 16 grammnyi szénhidrát található, de egy reggelihez elég pár evőkanál, azaz 10-30 gramm szójapehely is. Ma már nagyon jó minőségű bio szójapelyheket lehet kapni, amelyeket biztosan nem génmódosított szójából készítettek. A szójapehely állaga hasonló a gabonapelyhekhez, engem leginkább a puffasztott rizsre emlékeztet. Ezt dúsíthatjuk különböző magokkal és diókkal, ízlés szerint: törökmogyoró, napraforgó, mandulaforgács, kókuszreszelék igazán finommá és gazdaggá varázsolhatja a müzlinket. Manapság nagyon divatos a chiamag is, amely rengeteg folyadékot tud felvenni és ezzel pudingállagúvá varázsolja a keverékeinket. Én kevésbé szeretem a száraz ropogtatnivalókat, így általában natúr joghurttal vagy mandulatejjel fogyasztom a szójapelyhes müzlit is. Ízlés szerint egy kis sztéviával édesíthetjük ezt a szuperkarcsúsító reggelit.

Fehérjedús müzlirecept szójapehellyel, több alkalomra:

100 gramm szójapehely

50 gramm mandulaforgács

50 gramm törökmogyoró összetörve

50 gramm kókuszreszelék vagy kókuszpehely

20 gramm napraforgómag

1-2 evőkanál chiamag

1 evőkanál lenmag

ízlés szerint nyers gyümölccsel is kombinálható: a bogyós gyümölcsöknek és a gránátalmának viszonylag kisebb a szénhidráttartalma és fagyasztott változatban is jól használható.

Szólj hozzá

recept müzli lowcarb szénhidrátszegény fehérjedús müzlimester